Bylica piołun


Bylica piołun (Artemisia absinthium L.) - zwyczajowe nazwy tej rośliny to piołun, wermut, absynt czy psia ruta. Występuje na półkuli północnej, do Ameryki został zawleczony po jej odkryciu. W Polsce uważany za gatunek pospolity.


Piołun kwitnie od lipca do września. Jego kwiaty są wiatropylne. Rośnie w miejscach suchych, wysoko nasłonecznionych. Liczba chromosomów u tej rośliny wynosi 2n = 18.
Zawiera liczne składniki cenne w leczeniu: olejek lotny na skład, którego wchodzą tujon, tujol, azulen, flawonoidy, garbiniki czy goryczki.
W 1868 roku Antoni Rehman opisał bylice piołun występującą w Pieninach (odmiana pienińska). Jest to odmiana endemitowa.

Zastosowanie: 
  • w schorzeniach żołądkowych (dzięki składnikom aromatyczno - goryczkowych),
  • środek przeciwrobaczy (stosowany jako lewatywa w celu zwalczenia owsicy), działa żółciopędnie,
  • zewnętrznie stosowana jako niszczący pasożyty skóry (wszy, świeżbowce),
  • przy kamicy żółciowej, w chorobach dwunastincy
Ciekawostka:
  
Piołun używany jest jako przyprawa. Ma silny aromat i goryczkowy smak. W średniowieczu dodawany do piwa i miodów pitnych. Obecnie najpopularniejszym alkoholem piołunowym jest absynt. W krajach arabskich dodawany również do herbaty.

Surowe poziomki wybielają piegi, pomagają kontrolować wydzielanie sebum, a w połączeniu z jogurtem czy miodem mogą ich używać także posiadaczki cery suchej. Podobnie jak truskawek, nie poleca się maseczek z poziomek osobom z cerą naczynkową czy wrażliwą, ponieważ zawierają kwas salicylowy, który może podrażnić skórę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/poziomki-wlasciwosci-lecznicze-owocow-i-lisci-poziomki_41749.html

Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html