Łopian większy


Łopian większy (Arctium lappa) - roślina należąca do rodziny astrowatych. Ludowe nazwy Łopianu większego to m.in: łopuch, głowacz, kostropień, topień, dziady. Występuje w Europie, Azji Mniejszej, Chinach i na Syberii. Jako gatunek zawleczony można go spotkać w Ameryce Północnej i Południowej. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.



Roślina posiada długi sięgający pół metra długości korzeń o nieprzyjemnym zapachu i słodkawym smaku. Liście Łopianu są duże i przybierają kształt serc, kwiaty skupione są w koszyczki fioletowo-różowej barwy.

Zastosowanie: 
  • stosowany w nieżytach pokarmowych, w problemach żółądkowych i żółciowych,
  • pomocniczo przy reumatyźmie i zwyrodnieniu stawów,
  • stosowany również w lecznictwie chorób skórnych takich jak: łojotkowe zapalenie skóry, trądzik, czyrak, swąd, łupież.

Ciekawostka:
Korzeń łopianu jest jadalny na surowo i nadaje się do kiszenia. Indianie kisili korzenie i spożywali je w zimowych porach roku.