Kminek zwyczajny


Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) - roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Występuje w Europie, w Azji oraz w Afryce (Tunezja). W Polsce gatunek pospolity, często uprawiany. Dziko rośnie na łąkach, polanach i przydrożach raczej mniej wilgotnych.


Kminek zapylany jest m.in. przez pszczoły. Co ważniejsze kwitnie od maja do czerwca a owoce kminku dojrzewają w połowie lipca. Owoce/nasiona zawierają olejki eteryczne. Główne składniki czynne to karwon, limonen i aldehyd kuminowy.

Zastosowanie: 
  • olejek kminkowy jako ciecz :
  •  działa moczopędnie, 
  • poprawia trawienie, 
  • działa bakteriobójczo
Ciekawostka:
  
Oczywiście kminek to bardzo popularna przyprawa. Dodawany do wypieków chleba, innego pieczywa, stosuje się go do przyprawiania zup oraz potraw mięsnych. Wchodzi w skład alkoholi:
wódki (tzw. kminkowa) czy likieru (tzw. alasz).