Goryczka żółta


Goryczka żółta (Gentiana lutea) - roślina należąca do rodziny goryczkowatych. Występuje w górach południowej i środkowej Europy oraz na Kaukazie. W Polsce naturalnie nie występuje, roślina introdukowana na Babiej Górze. Trudna w uprawie, w Polsce jest głównie importowana jako surowiec do przemysłu farmaceutycznego.



Łodyga goryczki żółtej osiąga wysokość do 1metrów, roślina jest wysoka. Kwiaty wyrastają w postaci okółka w górnych częściach łodygi i przybierają barwę jasnożółtą. Roślina znana i często występująca w Alpach. Zbierana jest na jesieni, myta i suszona wykorzystywana do lecznictwa dzięki swoim właściwościom.

Zastosowanie: 
  • stosowana w przypadku braku apetyty, pobudza kubki smakowe, wydzielanie soków trawiennych i śliny,
  • w leczeniu nadkwasoty i niedokwasoty żołądka.

Ciekawostka:
Właściwości lecznicze goryczki żółtej odkrył starożytny medyk Gentius.