Zawiera liczne składniki cenne w leczeniu: olejek lotny na skład, którego wchodzą tujon, tujol, azulen, flawonoidy, garbiniki czy goryczki.
W 1868 roku Antoni Rehman opisał bylice piołun występującą w Pieninach (odmiana pienińska). Jest to odmiana endemitowa.
Zastosowanie:
- w schorzeniach żołądkowych (dzięki składnikom aromatyczno - goryczkowych),
- środek przeciwrobaczy (stosowany jako lewatywa w celu zwalczenia owsicy), działa żółciopędnie,
- zewnętrznie stosowana jako niszczący pasożyty skóry (wszy, świeżbowce),
- przy kamicy żółciowej, w chorobach dwunastincy
Ciekawostka:
Piołun używany jest jako przyprawa. Ma silny aromat i goryczkowy smak. W średniowieczu dodawany do piwa i miodów pitnych. Obecnie najpopularniejszym alkoholem piołunowym jest absynt. W krajach arabskich dodawany również do herbaty.
Piołun używany jest jako przyprawa. Ma silny aromat i goryczkowy smak. W średniowieczu dodawany do piwa i miodów pitnych. Obecnie najpopularniejszym alkoholem piołunowym jest absynt. W krajach arabskich dodawany również do herbaty.