Kapusta

słoiki z kapustą kiszoną
Kapusta - roślina należąca do roślin kapustowatych. Często uprawiana w ogródkach i na działkach. Wyróżnia się 38 odmian z czego najbardziej popularną jest Brassica oleracea L. Głównym produktem leczniczym kapusty jest kapusta kiszona zawierająca duże pokłady witaminy C.
 
Zastosowanie: 
  •  w niedoborach witaminy C, ze względu na dużą zawartość tej witaminy w kapuście kiszonej,
  • osobom chorym na wątrobę, jelita (nie zaleca się pić kiszonki całej, a jedynie wyciśniety sok, rozcieńczony pół na pół z chłodną wodą),
  • w stanach osłabienia, z niskim poziomem krwinek czerwonych, jako środek wspomagający układ odpornościowy,
  • okłady z liści kapusty pomagają przy leczeniu stłuczeń i opuchnięć.
Inne zastosowania:
  • w kuchni, surówka z kapusty kiszonej zawiera znaczne bogactwo witamin i jest znakomitą przystawką do mięs, zwłaszcza jeszcze odpowiednio przyprawiona do smaku (troszeczkę cukru, świeża utarta marchewka i jabłko, odrobina oleju słonecznikowego). Także do potraw bezmięsnych, jak np. placki z ziemniaków surowych czy gotowanych, kopytka, makaron ze słoniną.
Ciekawostka:
Kapustę uprawiano już za czasów Cesarstwa Rzymskiego w I wieku naszej ery. Stosowali ją w leczeniu chorób skóry, na wrzody, problemy z płucami jako swoiste panaceum. W Polsce natomiast kapusta przywędrowała wraz z królową Boną (XV w.).