słoiki z kapustą kiszoną |
Zastosowanie:
- w niedoborach witaminy C, ze względu na dużą zawartość tej witaminy w kapuście kiszonej,
- osobom chorym na wątrobę, jelita (nie zaleca się pić kiszonki całej, a jedynie wyciśniety sok, rozcieńczony pół na pół z chłodną wodą),
- w stanach osłabienia, z niskim poziomem krwinek czerwonych, jako środek wspomagający układ odpornościowy,
- okłady z liści kapusty pomagają przy leczeniu stłuczeń i opuchnięć.
Inne zastosowania:
- w kuchni, surówka z kapusty kiszonej zawiera znaczne bogactwo witamin i jest znakomitą przystawką do mięs, zwłaszcza jeszcze odpowiednio przyprawiona do smaku (troszeczkę cukru, świeża utarta marchewka i jabłko, odrobina oleju słonecznikowego). Także do potraw bezmięsnych, jak np. placki z ziemniaków surowych czy gotowanych, kopytka, makaron ze słoniną.
Ciekawostka:
Kapustę uprawiano już za czasów Cesarstwa Rzymskiego w I wieku naszej ery. Stosowali ją w leczeniu chorób skóry, na wrzody, problemy z płucami jako swoiste panaceum. W Polsce natomiast kapusta przywędrowała wraz z królową Boną (XV w.).