Malina

Owoc maliny
Malina - owoc słodki, nadzwyczaj smaczny, aromatyczny i zdrowy. Rośnie dziko jak również uprawiana jest w przydomowych ogródach. Malina dzika posiada pod każdym względem większą wartość niż ogrodowa, uszlachetniona.
 
Zastosowanie: 
  • suszone owoce i liście, wchodzące w skład różnych herbat ziołowych, używane są w przeziębieniu, gdyż malina owocem i liściem działa napotnie
  • osobom chorym na wątrobę, jelita (nie zaleca się pić kiszonki całej, a jedynie wyciśniety sok, rozcieńczony pół na pół z chłodną wodą),
  • można podawać przy wychłodzeniu organizmu, gdyż napój z dodatkiem maliny działa rozgrzewająco.
Inne zastosowania:
  • w kuchni, posiada smaczne walory smakowe, używana jest jako dodatek do deserów oraz jako środek do sporządzania różnorakich konfitur i soków.
Ciekawostka:
W tradycji ludowej sok z maliny spożywany codziennie (przynajmniej pół szklanki) wpływał na długowieczność. Znane są powiedzenia: "Samo życie!" czy "Malina - klejnot".