![]() |
| Szyszki chmielu |
Zastosowanie:
Szyszki chmielu wykazują działanie uspokajające, stosuje się je w leczeniu nadpobudliwości, napięć nerwowych, problemów z zasypianiem i w stanach poddenerwowania. Bylina ta wykazuje działanie moczopędne, antyseptyczne (leczenie trudno gojących się ran, owrzodzeń lekarskich). Podawana w formie wyciągu z szyszek chmieu czy naparu.
Inne zastosowania:
- w kosmetyce, zauważono działanie opóźniające procesy starzenia skóry,
- w piwowarstwie, do sporządzania brzeczki,
- w kuchni do spożycia (młode pędy).
Ciekawostka:
Polskie odmiany chmielu:
| Nazwa chmielu | Zawartość alfa-kwasów |
|---|---|
| Lubelski | 2,0-3,2% |
| Lomik | 3,8-5,0% |
| Limbus | 3,0-5,5% |
| Zbyszko | 5,0-8,0% |
| Sybilla | 5,2-8,0% |
| Izabella | 6,5-8,5% |
| Oktawia | 7,0-9,3% |
| Marynka | 8,6-10,4% |
| Zula | 7,6-13,2% |
| Iunga | 9,3-13,2% |
