Roślina dosięga 10 metrów wysokości. Kwiaty ma promieniste, białe a owoce są czarno-fioletowe, mięsiste zebrane w gęste szypułki - owocostany. W Polsce gatunek rośnie pospolicie, jest łatwy w uprawie, rośnie na pół mokrej ziemi, w słońcu lub półcieniu. Uprawiany raczej jako roślinę pełniącą rolę dekoracyjną i ozdobną, rzadziej ze względu na swoje walory lecznicze. Bez czarny zawiera sambunigrynę i sambucynę, która przy większych ilościach działa trująco na organizm ludzki. W wyniku gotowania czy parzenia bez traci owe substancje, zatrucie odbywa się zwykle poprzez zjedzenia niedojrzałych owoców. Powoduje duszności, bóle głowy, wymioty, biegunkę - w razie wystąpienia tych objawów należy szybko udać się do lekarza.
- kwiaty bzu działają moczopędnie, napotnie, wykrztuśnie oraz przeciwgorączkowo,
- stosowany w przeziębieniach, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
- w celu poprawy słabych naczynek włosowatych,
- wywary z owoców stosuje się do leczenia dolegliwości związanych z nerwobólami, zmianami reumatycznymi i neurologicznymi, przy nudnościach i migrenach,
- wykazuje słabe działanie przeciwbólowe, wraz rumiankiem pomaga przy uśmierzaniu bóli menstruacyjnych,
- zewnętrznie do płukania jamy ustnej, w zapaleniu spojówek, do kąpieli przy cerze tłustej.
Ciekawostka:
Przepis na placki z kwiatami bzu:
Robimy ciasto tak jak na naleśniki. Kwiaty bzu zanurzamy w placuszki piekące się na patelni. Obcinamy łodygi podczas smażenia, i smażymy placuszki z obu stron.
Przepis na placki z kwiatami bzu:
Robimy ciasto tak jak na naleśniki. Kwiaty bzu zanurzamy w placuszki piekące się na patelni. Obcinamy łodygi podczas smażenia, i smażymy placuszki z obu stron.