chmiel zwyczajny |
Chmiel jest rośliną pnącą. Oplata się wokół tyk dosięgając wysokością 4 metrów. Posiada drobne kwiaty męskie i żeńskie, a owoce są w postaci szyszek, z nasionami w kątach przysadek. Chmiel jest rośliną dwupienną, na jednej roślinie wyrastają tylko kwiaty żeńskie lub tylko kwiaty męskie. Żeńskie kwiaty okryte są gruczołowatymi włoskami, które zawierają lupulinę, olejki eteryczne, żywicę i kwasy chmielowe. Szyszki chmielowe zawierają: olejek eteryczny, żywicę, garbniki i flawonoidy.
Chmiel wykorzystywany jest w piwowarstwie jako przyprawa do brzeczki a młode pędy stosowane w kuchni podobnie do szparagi.
Chmiel wykorzystywany jest w piwowarstwie jako przyprawa do brzeczki a młode pędy stosowane w kuchni podobnie do szparagi.
- moczopędnie,
- działanie uspokojające w postaci wywaru z szyszek chmielu, pomaga w zasypianiu i stosuje się w leczeniu nadpobudliwości,
- ułatwia trawienie,
- w łagodzeniu dolegliwości związanych z klimakterium
Ciekawostka:
W Polsce chmiel uprawiany jest od IX wieku a obecnie Polska jest czwartym w Europie producentem chmielu a szóstym na świecie. Zagłębie upraw chmielowych znajduje się na podkarpaciu, na Dolnym śląsku oraz w Wielkopolsce.
W Polsce chmiel uprawiany jest od IX wieku a obecnie Polska jest czwartym w Europie producentem chmielu a szóstym na świecie. Zagłębie upraw chmielowych znajduje się na podkarpaciu, na Dolnym śląsku oraz w Wielkopolsce.