czarna borówka |
Opis z "Żywych klejnotów" (Maria Hessel):
Czarna jagoda - jest bezcenna jako odżywka i jako lek na wiele schorzeń. Nazwa łacińska - by nie mylić z borówką brusznicą - Vaccinium myrtillus. Jest antytoksyczna, działa jak odtrutka. Od wieków jest znane jej działanie przeciwbiegunkowe. Liść z borówki czernicy jest surowcem leczniczym.
W lecie pierogi z borówkami należą do naszych narodowych potraw i znajdują się często na każdym stole. Te ulubione pierogi nie są jednak wskazane dla osób cierpiących na uporczywe zaparcia, gdyż borówka jest w ogóle przeciwbiegunkowa. Zdrowiej jest zjeść je raczej surowe, z dodatkiem odrobiny śmietany kwaśnej czy nawet słodkiego mleka, lekko przecukrzony. Osoby cierpiące na uporczywe schorzenia jelit niech raczej piją surowy sok z borówki, by nie wprowadzić do jelit owych drobniusieńkich pesteczek. W tym celu zasypać borówki w słoju cukrem (dość dużo) i po upływie kilku dni pić sok, nieco rozcieńczony chłodną gotowaną wodą, pół na pół.
Zastosowanie:
- działa przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo
- surowe jagody wpływają pozytywnie na ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku,
- ma podobne działanie do insuliny, zalecana jest przy cukrzycach.
Ciekawostka:
W Beskidzie Sądeckim są to borówki. Jagoda natomiast to popularna poziomka.
W Beskidzie Sądeckim są to borówki. Jagoda natomiast to popularna poziomka.