czosnek |
Czosnek używany był jako lek od starożytności. Uprawiany był w starożytnym Rzymie, Grecji czy w Chinach. W piramidzie Cheopsa można znaleźć malowidła przedstawiające główki tej byliny. Uważany był za boską roślinę, przyjmowany codziennie po 1-2 ząbki wzmacniał organizm i działał jak naturalny antybiotyk.
Do Polski czosnek wtrafił z Azji, gdzie rośnie przodek czosnku, endemiczna odmiana Allium longicuspi występująca w południowej Turkmenii w górach Parmiru.
Czosnek to roślina przebadana wszechstronnie ze względu na swoje olbrzymie zastosowania. Obecnie występuje tylko w formie uprawnej. Każdy zna właściwości lecznicze, ale na uwagę zasługuje zastosowanie czosnku w kuchni. Czosnek nadaje specyficzny smak wielu potrawom, jest podstawową przyprawą w każdej kuchni.
Zastosowanie:
- antybakteryjnie, antyseptycznie - w przeziębieniach, infekcjach,
- anty-pasożytnicze,
- przeciwgrzybiczne,
- w reumatoidalnych zapaleniu stawów,
- w rozedmie płuc,
- wykazuje pomocnicze działanie w leczeniu nadciśnienia tętniczego,
- działanie przeciwnowotworowe,
- przy obniżaniu cholesterolu we krwi,
- jako afrodyzjak
Ciekawostka:
Czosnek po rozgnieceniu wydziela substancję o nazwie alicin. Stwierdzono, że substancja ta ma silniejsze działanie od penicyliny czy tetracykliny.
Czosnek po rozgnieceniu wydziela substancję o nazwie alicin. Stwierdzono, że substancja ta ma silniejsze działanie od penicyliny czy tetracykliny.